Idag har vi bakat rågbröd för första gången. Det lyckades och blev jättegott. Jag minns när farmor bakade rågbröd när jag var liten. Precis när de kom ur ugnen skar hon dem mitt itu och så åt vi "smöre millan". Så min brödbakning var även lite nostalgi.
Jag har bestämt att brödbakning skall vara min terapi för år 2010. Jag är helt tagen av att baka bröd.
Rågbröd från Tölby (ca 5 stycken)
50 g jäst
1 liter vatten
1 ägg
10 dl rågmjöl
8 dl jästbrödsmjöl
8 dl vetemjöl (jag använde semlemjöl)
2 tsk salt
1 liter vatten
1 ägg
10 dl rågmjöl
8 dl jästbrödsmjöl
8 dl vetemjöl (jag använde semlemjöl)
2 tsk salt
Smula sönder jästen och häll över ljummet vatten. Blanda i resten och knåda för hand i ca 5 minuter. Degen jäses 20-30 minuter i bunke. Jag brukar jäsa deg på ett varmt ställe (bredvid "vedahällon" är perfekt). Efter utbakningen jäses bröden 20 minuter. Det där med utbakningen var ett litet mysterium för mig. Efter en stunds trixande kom jag på att det skall vara en del mjöl på bakbordet och så rullar man ihop det till en boll som man kavlar ut till ett runt bröd. Visst kan man forma det med ex. en stor skål och ett glas, men jag gjorde även helt "handgjorda" bröd som inte var direkt runda i formen och de blev nästan bäst. Jag tog även ut små runda bröd med ett glas och de blev också bra. Viktigt är att nagga. Har man inte en "naggo" så kan man säkert göra det med en gaffel. Nagga skall man göra mellan båda jäsningarna. Då slipper det in luft i degen.
De färdiga bröden läggs på ett galler med en bakduk över för att svalna. Mums!
Bör testas!
SvaraRadera