När jag var liten brukade min farmor Elsa baka något som hon kallade för pluttakako åt min bror och mig. Egentligen är det vad andra personer här i trakten kallar för sodafluttor, men eftersom min farmor alltid var den som tog den enkla vägen (något jag med stolthet ärvt) gjorde hon en enda stor. Snabbt och enkelt och en succé hos barnen.
Stor Elsas pluttakako:
2 ägg
1 dl socker (kan minskas)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
Värm en stekpanna, rör ihop smeten och stek på medelvärme någon minut på varje sida. (Kakan bränns lätt). Den får gärna vara lite kladdig i mitten. Den äts genom att man doppar den i lite strösocker.
Vad skönt det är att föra traditioner vidare! När min bror kommer hem skall jag baka en pluttakako åt honom och hans familj.
Ser vi fram emot, har aldrig atit pluttakako!
SvaraRaderaNu har jag gjort två! En igår och en idag:-). Men HUR vänder du den i stekpannan? Idag åkte halva ut på spisen då jag skulle vända den...
SvaraRaderaAnna: Jag har antingen en bred stekspade eller om den är skitig och jag inte orkar diska den så använder jag två. Men stek på svag värme så att den får "ta fast" en stund innan du svänger. Men som sagt, den bränns lätt.
SvaraRaderaEtt annat namn på dom som jag hört är "Bråttombulla".
SvaraRadera